Page 1: Formula 1

Page 2: Formula 1

Que és la Formula1

És la disciplina d’automobilisme més prestigiosa de la F.I.A. (federació internacional d’automobilisme).

La Formula 1 va començar el 1950 i en aquest campionat es van disputar 7 curses. El campió va ser Giuseppe Farina.

Actualment la temporada de Formula 1 consta de 19 curses anomenades Grans Premis i la corren 11 equips anomenats escuderies. Les curses es disputen en circuits tancats construïts especialment per aquests tipus d’esdeveniments, encara que hi ha algun circuit urbà.

Un Gran Premi consta de entrenaments lliures, classificació i carrera.

Els entrenaments serveixen per ajustar els cotxes, familiaritzar-se amb la pista i decidir pneumàtics.

El campionat el guanya el pilot que obté més punts al final de la temporada. També es disputa el campionat de constructors on es sumen els punts dels pilots del mateix equip.

Page 3: Formula 1

1ª 2ª 3ª 4ª 5ª 6ª 7ª 8ª 9ª 10ª

25 18 15 12 10 8 6 4 2 1

Cursa

Cada cursa dura unes dos hores i es recorren uns 300 km. donant voltes a un circuit.

Els punts de cada cursa es reparteixen de la següent manera :

Classificació

La graella de sortida es decideix amb les qualificacions. La Q1, Q2 i la Q3. Consisteixen en fer una volta al circuit en el menys temps possible.

A la Q1 corren tots els pilots i es classifiquen per la Q2 els 16 mes ràpids. D’aquests passen 10 a la Q3. La Q3 es la última qualificació i depenent de en quina posició quedin sortiran a la graella.

PossicióPunts

Page 4: Formula 1

Pilots històricsAyrton Senna

BrasilerConsiderat el millor pilot de formula1.Va morir en un accidental gran premi de San Marino el 1994.Va guanyar 3 campionats.

Alain Prost

Francès

Va guanyar 4 campionats als anys 80s i 90s.

Niki Lauda

AustriacVa guanyar 3 campionats.El 1976 va tenir un accident i es va cremar tot el cos. Però va sobreviure.

7 vegades campió.

Es el pilot que ha guanyat més curses. Es va retirar l’any passat.

Finlandès

1 vegada campió.

Va deixar la F1 per competir en Rallies i aquest any ha tornat.

Espanyol

2 vegades campió.

Era el campió més jove fins l’arribada de Vettel.

Alemany

3 vegades campió.

Es el pilot mès jove en guanyar 3 campionats.

Page 6: Formula 1

Escuderíes i pilots

Page 7: Formula 1

En un equip de F1 hi treballa molta gent, hi ha pilots, provadors, mecànics, enginyers, director d’equip, fisioterapeuta i molta altra gent que s’encarreguen que tot funcioni .

Page 8: Formula 1

El cotxe de Formula 1

Aleró davanter : La seva funció és la de trencar la resistència de l’aire, fer que el cotxe s’agafi més a la pista i enviar aire als frens per refrigerar-los

Aleró del darrere : També fa força cap avall

DRS : Sistema per moure l’aleró i aconseguir més velocitat en els avançaments

Motor Frens

Page 9: Formula 1

Aerodinàmica

Els cotxes de Formula 1 estan disenyats perque vagin el més ràpid possible utilitzant l’ aerodinàmica.

Page 10: Formula 1

El volantLimitador de velocitat per entrar al pit lane.

Pneumàtics

Color verd : pneumàtic intermigEs fan servir per asfalt mullat. Evacua 20 litres d’aigua per segon.

Color blau : pneumàtic de plujaEspecial per quan plou. Evacua 60 litres d’aigua per segon, sis vegades més que un cotxe de carrer.

Color vermell : pneumàtic supertouEs el que té més tracció. Especial per asfalt llis i circuits amb molts revolts com el de Monaco.

Color groc : pneumàtic touEs el pneumàtic que s´adapta més bé a tot tipus de situacions

Color blanc : pneumàtic mitjàIndicat per circuits pocs exigents i amb una temperatura baixa.

Color taronja : pneumàtic durIndicat per circuits calurosos i durs.

Page 12: Formula 1

Es porten 1.800 pneumàtics a cada Gran Premi.Es reparteixen a l’atzar entre tots els equips.Tots els pneumàtics, fets servir o no, son triturats i cremats per fer combustible per les fàbriques de ciment. Aquest material també es pot fer servir per fer paviments.

Les bandes de rodadura dels pneumàtics de sec son llises i les dels pneumàtics d’humit son amb franjes per desallotjar l’aigua i evitar l’aquaplaning.

Page 13: Formula 1

El safety car

Quan hi ha un accident o les condicions meteorològiques son molt dolentes, el cotxe de seguretat surt a la pista. Ningú el pot adelantar i marxa quan es pot tornar a disputar la cursa amb normalitat.

Page 14: Formula 1